Ukrajinski i ruski jezik u nezavisnoj Ukrajini: mirni suživot ili neprekidna borba ukrajinskoga za opstanak - Fuderer, Tetyana (2007)
Suvremeno stanje ukrajinskoga jezika obilježeno je nizom paradoksa. Prvi je taj da je ukrajinski jezik najrasprostranjeniji (obuhvaća područje cca 603 tis. četvornih kilometara) slavenski službeni jezik iza ruskoga, a i po broju govornika (u Ukrajini je cca 47 mil. stanovnika) trebao bi biti najveći iza ruskoga. Ukrajinski daleko iza sebe ostavlja druge slavenske jezike, npr. poljski (38 mil. stanovnika), češki (10 mil.), bugarski (9 mil.). No unatoč navedenim činjenicama ukrajinski je jezik praktično nepoznat Europi i svijetu. Drugi je paradoks da je autoritet ukrajinskoga kao jezika vrlo bogate književnosti sociokulturno ugrožen u samoj Ukrajini. Naime, suvremenu jezičnu situaciju na području Ukrajine određuje postojanje na njezinu području dvaju jezika – ukrajinskoga i ruskoga. Međutim, u posljednje se vrijeme u Ukrajini uočava intenzifikacija procesa rusifikacije, što potvrđuju i pokušaji političara iz najviših krugova državne vlasti da se ruski jezik, uz ukrajinski, učini drugim službenim jezikom.