Elektronički repozitoriji - Stančić, Hrvoje (2006)
Autor uvodno objašnjava koncept elektroničkih repozitorija i područja njihove upotrebe. Zatim analizira preduvjete koje je na institucijskoj razini potrebno zadovoljiti kako bi se mogao uspješno razviti elektronički repozitorij. Pritom razlaže stupnjeve institucijskog razvoja te ih povezuje sa stupnjem razvoja repozitorija. U sklopu toga analizira utjecaj povezanosti i razvijenosti organizacijske infrastrukture, tehnološke infrastrukture i resursa na razinu usmjerenosti neke institucije k elektroničkom očuvanju. Elektronički repozitorij, odnosno institucija koja uvažava takve zahtjeve i nastoji očuvati elektroničko gradivo na dulji vremenski rok, mora steći povjerenje korisnika da se procesu očuvanja pristupa profesionalno te da se pravovremeno primjenjuju prikladni postupci očuvanja. Na posljetku autor naglašava potrebu za certifikacijom elektroničkih repozitorija. Autor zaključuje da se tek postupcima certifikacije mogu strukturirati elektronički repozitoriji prema kvaliteti i institucijskoj usmjerenosti k elektroničkom očuvanju što predstavlja nužan uvjet za stjecanje povjerenja kako stvaratelja elektroničkog gradiva tako i korisnika elektroničkih repozitorija.
HRV