Pornografija, seksualna socijalizacija i seksualno zadovoljstvo mladih - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2007)
Usprkos sve većoj prisutnosti pornografi je u životu mladih danas, o njezinim mogućim utjecajima na seksualno zadovoljstvo mladih ne znamo gotovo ništa. U izlaganju će biti riječi o dvije studije koje ispituju posredne efekte pornografi je na seksualno zadovoljstvo mladih ljudi. Studije se temelje na teorijskom modelu koji pretpostavlja utjecaj konzumacije pornografi je na seksualnu socijalizaciju (seksualne skripte) i novom instrumentu koji mjeri stupanj preklapanja između pornografske skripte i skripte idealnog seksa. Podatci su prikupljeni internetskim istraživanjem u kojem je sudjelovalo 1900 ispitanika u dobi od 18 do 25 godina. Deskriptivni nalazi ukazuju na značajne spolne razlike u konzumaciji pornografi je i stavovima o pornografi ji. Kada je riječ o efektima pornografi je, modeliranje strukturalnim jednadžbama potvrđuje prisutnost i pozitivnih i negativnih efekata na seksualno zadovoljstvo, pri čemu su potonji – izraženi kroz supresiju intimnosti - evidentirani isključivo među muškarcima koji rabe tzv. parafi lijske pornografske sadržaje.