Privrženost partnera, čestina pozitivnih interakcija i kvaliteta veze - Kamenov, Željka (Array, 2007)
Vezom definiramo odnos između dviju osobe u kojem one utječu jedna na drugu, tj. međuzavisne su u smislu da karakteristike i ponašanje jedne osobe dovode do promjena kod druge i obrnuto. Međutim, u većini istraživanja ova se međuzavisnost uopće ne uzima u obzir jer se podaci prikupljaju samo od jednog partnera ili se, čak i kada postoje podaci od oba partnera, ne pokušava odrediti ni kontrolirati njihov međusobni utjecaj. Dijadna istraživanja stavljaju naglasak ne samo na značajke svakog od partnera u odnosu, nego i na međusobnu interakciju tih njihovih značajki. Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 418 parova iz šireg područja Zagreba, Osijeka i Splita. Svaki partner nezavisno je popunio upitnik koji je sadržavao instrumente namijenjene mjerenju niza konstrukata relevantnih za kvalitetu veze. Cilj istraživanja bio je utvrditi ulogu dimenzija privrženosti oba partnera u percepciji čestine međusobnih pozitivnih interakcija te doprinos obje navedene varijable procjeni kvalitete veze. Zanimalo nas je u kojoj se mjeri procjene kvalitete veze jednog partnera mogu predvidjeti na osnovi rezultata drugog partnera na prediktorskim varijablama, a ne samo na osnovi njegovih vlastitih rezultata na istim varijablama, vodeći pritom računa o spolu partnera. Podaci su analizirani na individualnoj i na dijadnoj razini kako bi se jasnije utvrdio doprinos partnerovih karakteristika percipiranoj kvaliteti veze. Proveden je niz analiza kojima je utvrđena usklađenost u percepciji pozitivnih interakcija oba partnera, uloga privrženosti oba partnera u percepciji čestine pozitivnih interakcija svakog od partnera, te uloga obje varijable u procjeni kvalitete veze. Dobiveni rezultati govore u prilog revizionističkoj perspektivi u tumačenju uloge privrženosti u bliskim odnosima u odrasloj dobi.