Kategorije roda i broja u hrvatskome jeziku kroz prizmu gledanja ukrajinskog govornika - Fuderer, Tetyana (2007)
Hrvatski i ukrajinski srodni su sintetički (sintetičko-analitički) jezici, imaju iste vrste riječi, iste gramatičke kategorije. Međutim, istost u nomenklaturi ne znači nužno ni jednakost/podudarnost u teorijskim pristupima tim kategorijama, a kao posljedica, ni jednakost u njihovom ostvarenju. U ovom se radu analiziraju teorijski pristupi kategoriji roda i broja u obama jezicima te ukazuje na različita ostvarenja kategorija roda i broja koja otežavaju ukrajinskom govorniku usvajanje hrvatskoga jezika, a također upozorava se na neujednačenost kriterija u opisu kategorija imeničkoga roda i broja u hrvatskome jeziku.