Što se govorom čini "U agoniji"? - Pišković, Tatjana (Array, 2007)
Promatra li se jezik kao djelovanje, pretpostavlja se da postoji dijaloška situacija u kojoj pojedini verbalni iskazi poprimaju obilježja konkretne akcije. Takvi se iskazi mogu raščlanjivati i opisivati prema različitim kriterijima, a jedan je od njih izoliranje govornih činova za neodobravanje. U radu se takva metoda primjenjuje na Krležinu dramu "U agoniji".