Ekolingvistička nastojanja u bačkih Bunjevaca - Vuković, Petar (2007)
Bački Bunjevci svoj dijalekt smatraju bitnim elementom vlastita identiteta i zajedničko im je nastojanje da ga prikažu i izgrade kao unutar sebe kompaktan varijetet te da očuvaju njegovu « čistoću» . Postoje međutim dva jasno razgraničena pogleda na njegovo mjesto u kompleksu cjelokupnoga kulturnoga naslijeđa, pa se i problemu njegova očuvanja pristupa na dva načina.