Umjetnost i kultura: utemeljenje i kraj moderne u talijanskoj fuilozofiji - Škorić Gordana (2007)
U razlici spram Descartesa, Vicova filozofija je vezana sa središnjom ulogom umjetnosti, što je opća karakteristika moderne kao takve. Zanimat će nas dosezi Vicovog utemeljenja moderne u talijanskoj filozofiji, posebno u odnosu na njegovu tezu da je umjetnost izvorište kulture. G. Vattimo je, u suvremenoj talijanskoj filozofiji, u okviru te diskusije posebno zanimljiv u ispitivanju konceptualnih aspekata modernizma, estetskih modela ponašanja u globalnom razvijanju moderne kulture i ustanovljavanju estetsko-retoričke moći masovnih medija. Njegovim izlaganjima o kraju moderne i mogućnostima nove, postmoderne kulture tematizira se, stoga, i povijest bitka kao povijest kulture.
Projekt MZOS
HRV