Je li informacijska znanost još uvijek društvena znanost? - Tuđman, Miroslav (2007)
Autor postavlja pitanje odgovornosti i teorijske opravdanosti postuliranja informacijskog društva kako bi se potvrdio alibi da je informacijska znanost društvena znanost. Tradicionalni predmet informacijske znanosti - javno znanje - nije više svijet objektivnih i istinitih informacija. Novi predmet informacijske znanosti postala je digitalna stvarnost, koja funkcionira kao javno znanje ali više nema zadaću prenositi istinite i objektivne informacije ; javno znanje ima funkciju društvene kontrole i nadzora.. U digitalnoj stvarnosti informacije postaju objekti bez značenja, a istina irelevantna i/ili zastarjela kategorija. Autor propituje epistemološke odrednice obavijesti, znanja, istine u novom digitalnom svijetu. Smatra da na početku 21. stoljeća sudbina informacijske znanost, kao i ostalih društvenih znanosti, ovisi o ishodu prevrednovanja vrednota na kojima će se graditi budućnost zapadnog svijeta. Sada se informacijska znanost nalazi u procijepu između univerzalnih vrijednosti koje su na odlasku, i ireverzibilnih globalnih vrijednosti koje grade i na kojima se gradi digitalni svijet..
Projekt MZOS
HRV