Touha po rodové identitě : Jiří Karásek ze Lvovic - Ivanković, Katica, bohemistica (Array, 2008)
Fakt, že v České republice byl schválen zákon o registrovaném partnerství je jedno ze znamení senzibilizace české společnosti vůči neheterosexuálním jedincům. Ovlivňuje to také literární recepci a nabízí specifickou možnost revize dějin české literatury, ve kterých je Jiří Karásek ze Lvovic pravděpodobně první deklarovaný homosexuál, který do dneška zůstal vzorem pro české homosexuály. Tento článek poukazuje na to jak si Jiří Karásek vytvořil sexuální identitu v rámci svého uměleckého kréda. Jde o téměř ideologickou konstrukci, ve které svůj světonázor spojil se svou erotickou touhou.