Imiona własne w nowym chorwackim słowniku ortograficznym. Konfrontacja kultur - Kryzan-Stanojević, Barbara (Array, 2008)
W wyniku globalizacji, powszechnej informatyzacji i ułatwionej komunikacji doszło również do pewnych zmain w zachowanach językowych. Nikogo już nie dziwi że w tekstach pozostawia się oryginalne nazwy własne, które niekiedy konkurują z tradycyjnymi nazwami własnymi. W pracy została zanalizowana strategia pisania obcych nazw własnych w najnowszym słowniku ortograficznym Macierzy Chorwackiej i konsekwencje tej strategii dla zapisu polskich nazw własnych.