Poljska jezična politika uoči ulaska Poljske u Ujedinjenu Europu - Kryzan-Stanojević, Barbara (Array, 2009)
Na jezičnu stvarnost u Poljskoj uvelike je utjecala demokratizacija i dinamizacija društvenog života, tržišni pristup stvarnosti, borba između tendencije ka kulturnoj unifikaciji i kulturnoj diferencijaciji. Osim pozitivne strane tih pojava promjene su pokrenule niz nepoželjnih jezičnih ponašanja koja su interpretirana kao prijetnja jeziku. Jezična bi politika trebala spriječiti ugroženost jezika. Jedan od načina, kako neki smatraju, je uvođenje zakona o jeziku.