Uloga Zadra, Clunya i kneževa Frankopana u promociji romanike na otoku Krku - Jurković, Miljenko (1993)
Prisustvo benediktinaca klinijevskog reda na otoku Krku u drugoj polovici XII. stoljeća potiče graditeljsku djelatnost. Gradi se nekoliko značajnih crkava: Sv. Donat, Sv. Krševan, Sv. Vid i Sv. Mihovil. Na tim se crkvama pojavljuju morfološki oblici pod utjecajem arhitekture u Zadru. Takva je aktivnost potpomognuta i angažiranjem Frankopana te krčkog biskupa Ivana čijem vremenu pripadaju i najznačajnija sakralna ostvarenja.
HRV