Strajnićev neostvareni muzej satire u Dubrovniku - Dulibić, Frano (2010)
Nije neobično da se u Dubrovniku, gradu s dugom tradicijom karnevala te uz karnevale vezanih prigodnih (pokladnih) šaljivih listova kao i grada s dugom tradicijom komedije u dramskom obliku, pojavila ideja o pokretanju prvog satiričkog muzeja na području Hrvatske. Naime, Kosta Strajnić je 1937. godine organizirao "Izložbu karikature i satiričkog muzeja" u izložbenim prostorijama Turističkog doma, tj. u palači Sponza. Uz Strajnićev dugogodišnji interes za primijenjene umjetnosti možemo povezati njegovu svijest o potrebi podizanja razine grafičke kulture kako kod svih koji sudjeluju u procesu stvaranja najrazličitijih tiskovina tako i kod najšire javnosti. Strajnićevo zalaganje za ravnopravno tretiranje visoke i primijenjene umjetnosti rezultiralo je, među ostalim, organizacijom velike izložbe karikatura u palači Sponza i sakupljanjem artefakata za budući muzej humora i satire. Izlaganje o ovoj maloj, ali zanimljivoj Strajnićevoj epizodi iz 1937. godine nastoji preispitati moguće izvore za Strajnićevu ideju o muzeju satire u Dubrovniku. Jedan od tragova vodi do ostataka Strajnićeve biblioteke, čiji manji segment je sačuvan i pohranjen u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Koliko je ova ideja Koste Strajnića o muzeju satire bila napredna, svjedoči činjenica da bi njenim ostvarenjem Dubrovnik danas imao najstariji muzej te vrste u Europi.
978–953–6106–82–0 (Institut za povijest umjetnosti)
Projekt MZOS
HRV