Mexican Culture, Art and History in the Croatian Experimental Cinema: "Proroci" ("The Prophets") by Tomislav Gotovac - Gilić, Nikica (2007)
Meksički film i meksička kultura snažno su utjecali na hrvatski film u nekoliko razdoblja njegove poetičke i stilističke povijesti. No, dok su obično najutjecajniji bili klasično ispripovijedani filmovi (osobito melodrame), u eksperimentalnom filmu "Proroci" Tomislava Gotovca očituju se utjecaji nezavršenog Ejzenštejnovog filma "Nek živi Meksiko" te ljevičarske kulture oličene u likovnom stvaralaštvu Fride Kahlo, Diega Rivere i drugih meksičkih umjetnika bliskih komunističkoj ideologji. No, Gotovac tu tradiciju koristi kako bi suptilno označio vlastito umjetničko stvaralaštvo, opus uvelike formiran na europskoj vjetrometini ideologija.
Rad će biti objavljen u tiskanom zborniku u prijevodu na španjolski: "Cultura, arte y historia de Méjico en la obra del cine experimental croata: "Proroci" (esp. "Profetas") de Tomislav Gotovac"
Projekt MZOS
ENG