K současné recepci Boženy Němcové - Kos, Suzana, bohemistica (Array, 2008)
Postava Boženy Němcové prošla mnohými ideologickými proměnami - byla vzorná žena českého národního obrození, a v socialistickém období, díky především Zdeňku Nejedlému a Juliu Fučíkovi, vznikl neoobrozenecký mýtus bojující Boženy Němcové . Přestože feminismus nemůžeme porovnávat s ideologií národního obrození a socialismem nebo komunismem, nelze přehlédnout jeho vliv na reaktualizaci mýtu o Boženě Němcové z aspektu gender studies a feministické literární teorie. Kromě nových pohledů na literární produkci Boženy Němcové, referat se zabívá i velkým zájmem o korespondenci Boženy Němcové v devadesatých letech.