Karaševski Hrvati u Rumunjskoj - jezici i identiteti - Olujić, Ivana (Array, 2007)
Karaševski Hrvati žive u sedam sela u rumunjskom Banatu, u kojima su apsolutna većina. Živeći u Rumunjskoj i okruženi rumunjskim stanovništvom, pripadnici karaševskohrvatske zajednice nužno su dvojezični – osim lokalnim idiomom, karaševskohrvatskim, služe se i rumunjskim jezikom. Oba idioma, premda nejednako, zastupljena su i u javnoj i u privatnoj komunikaciji. Složenost situacije – političke, društvene i jezične – utječe na stvaranje višestrukih identiteta.