Europske integracije i obrazovanje za demokratsko građanstvo u cjeloživotnoj perspektivi - Spajić-Vrkaš, Vedrana (Array, 2007)
U radu se analiziraju europske obrazovne smjernice kojima se teži promicanju ideje aktivnog i odgovornog europskog građanstva kao temelja europske društvene i gospodarske revitalizacije i napretka. Primjenom kritičkog diskursa, detaljno se opisuje dramatičan povijesno-politički kontekst u kojemu dolazi do prihvaćanja te ideje, nakon čega se prati njeno postupno uključivanje u europske politike i prakse obrazovanja, pri čemu se pozornost usmjerava na sličnosti i razlike između koncepta obrazovanja na demokratsko građanstvo, koji je karakterističan za obrazovnu politiku Vijeće Europe, i koncept obrazovanja za aktivno građanstvo, koji je karakterističan za politiku Europske Unije. Analiza završava smještanjem obrazovanja za aktivno i odgovorno građanstvo u kontekst cjeloživotnog učenja koji se uvodi kao ključni instrument ostvarenja suvremene europske vizije osnaženog građanina.