Teorijsko-metodološka pitanja pedagogije: suvremeni izazovi i perspektive - Palekčić Marko (Array, 2007)
Kritičko tematiziranje napetog i osjetljivog odnosa između empirijskih istraživanja nastave i opće didaktike u kontekstu reformskih zahtjeva i međunarodnih usporednih istraživanja postignuća učenika, čini osnovnu temu ili problem ovog rada. Ovaj odnos autor tematizira tako što (1)opisuje problem, zatim (2) ukratko ocrtava neka obilježja opće didaktike i empirijskih istraživanja nastave, te ukazuje na bitne razlike u njihovom pristupu nastavi, (3) kritički prezentira načine dosadašnjih pokušaja integriranja rezultata empirijskih istraživanja u opću didaktiku u smislu značenja i vrijednosti tih istraživanja u sustavu didaktike i na kraju (4) upućuje na perspektive razvoja opće didaktike u smislu projektiranja i izvođenja originalnih distinktivnih pedagogijskih teorijskih i empirijski istraživanja pedagoške logike procesa nastave.