Povezanost online komunikacijskih vještina i osobina ličnosti - Bubaš, Goran; Bratko, Denis (2007)
Istraživanja brojnih autora ukazala su na povezanost osobina ličnosti i vještina u komunikaciji licem u lice, pri čemu je s razinom komunikacijskih vještina od osobina ličnosti najviše povezana ekstraverzija. Zbog znatne uporabe interneta u privatnoj, poslovnoj i obrazovnoj komunikaciji, u posljednje vrijeme sve su češća istraživanja povezanosti osobina ličnosti i online komunikacije. U ovom radu korišten je NEO-PI-R inventar ličnosti koji je konstruiran prema pet-faktorskom modelu ličnosti, kao i upitnik kompetencije u računalom posredovanoj komunikaciji koji sadrži sljedećih 15 subskala: Motivacija, Znanje, Koordinacija, Ekspresivnost, Pozornost, Sabranost, Efikasnost, Opća uporaba, Interaktivnost, Usmjerenost zadacima, Prikladnost, Učinkovitost, Zadovoljstvo, Ko-orijentacija i Produktivnost. U radu su analizirani predmeti mjerenja navedenih subskala, kao i njihove mjerne karakteristike. Na prigodnom uzorku od 169 sudionika pronađeno je da otvorenost prema iskustvima i savjesnost, kao osobine ličnosti, imaju najviše statistički značajnih korelacija s varijablama koje mjeri upitnik kompetencije u računalom posredovanoj komunikaciji. Rezultati su interpretirani s obzirom na posebnost online komunikacije u odnosu na komunikaciju licem lice, kao i predmete mjerenja upitnika računalom posredovane komunikacije.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV