Faktori održivosti povratka izbjeglica: slučaj Srba povratnika u Hrvatsku - Bagić, Dragan; Mesić, Milan (2007)
Rad se temelji na istraživanju kojeg su autori proveli za potrebe Misije UNHCR-a u Hrvatskoj između rujna i prosinca 2006. godine. Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 1500 Srba povratnika u RH, koji su odabrani iz baze povratnika koju vodi Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Istraživanje je provedeno s dva osnovna cilja. Prvo, istraživanjem se željelo utvrditi koliki dio registriranih povratnika stvarno živi u mjestima u kojima su prijavili povratak, odnosno u Hrvatskoj općenito, kako bi se provjerila vjerodostojnost registriranog povratka te stekla stvarna slika o razmjerima povratka srpskih izbjeglica. Drugo, istraživanjem se željelo utvrditi indikatore dugoročne održivosti povratka među onima koji su ostali u Hrvatskoj nakon odluke o povratku. Istraživanjem su obuhvaćeni različiti faktori održivosti povratka, od materijalno-financijske održivosti, socijalne održivosti do političke održivosti. Istraživanje je značajno jer otvara neka metodološka pitanja, kako na razini tehnike provedbe istraživanja tako i na razini operacionalizacije indikatora složenih pojava kao što je održivost povratka. Istraživanje je značajno i iz perspektive analize složenih društvenih procesa koji utječu na održivost povratka izbjeglica, pogotovo manjinskog povratka izbjeglica. U radu će biti prezentirani rezultati istraživanja te će biti tematizirane metodološke i konceptualne dvojbe vezane uz održivost povratka, kao i pristup prema povratku izbjeglica u službenim politikama Vlade i međunarodnih organizacija.
Projekt MZOS
HRV