Kritika metodološkog nacionalizma - Mesić, Milan (2007)
Pod metodološkim nacionalizmom se misli na konvencionalnu pretpostavku socioloških (društvenih) istraživanja da je društvo u okvirima nacionalne države (prirodan) politički oblik modernoga svijeta. Slijedeći A. Wimmera i N. Glick Schiller možemo razlikovati tri modela metodološkog nacionalizma u glavnom toku društvenih znanosti koji su utjecali na istraživanja migracija. Paradoksalno na prvi pogled, metodološki nacionalizam je odgovoran za ignoriranje činjenice da je modernizacija bitno obilježena nacionalnim oblikovanjem društava - procesima uključivanja i isključivanja. Drugi model tipičan je za empirijski orijentirana istraživanja, koja nacionalna društva uzimaju (prirodno) zadanim entitetima. Napokon, treći način naturalizacije nacionalno-državnoga društva ogleda se u analitičkom odvajanju uspona nacionalizma (i umanjivanju njegove uloge) od izgradnje moderne države i napretka demokracije.