Rani temperament i utjecaj temperamenta na djetetovo ponašanje i odnos s osobama u okolini - Keresteš, Gordana (2007)
Polazeći od uloge pedijatara u sustavu društvene skrbi o maloj djeci u našoj zemlji, u radu se ističe njihova važnost u optimalizaciji cjelokupnog ranog razvoja djece, uključujući i emocionalno-socijalni razvoj u kojem veliku važnost imaju karakteristike ranog temperamenta. Rad počinje kratkim osvrtom na porijeklo suvremenog znanstvenog interesa za rani temperament te prikazom prvih istraživanja i teorijskih razmatranja. Potom se govori o praktičnim implikacijama teorija i istraživanja temperamenta i obrazlaže se potreba za stjecanjem i primjenom znanja o ranom temperamentu u primarnoj pedijatrijskoj skrbi. U središnjem dijelu rada iznose se, organizirane u sedam tema, spoznaje o ranom temperamentu koje imaju posebnu važnost u kliničkom radu. U završnom dijelu rada razmatraju se mogućnosti primjene znanja o temperamentu u pedijatrijskoj praksi. U zaključku je istaknuto kako proširivanje tradicionalnog pedijatrijskog pristupa, u kojem se najveći naglasak stavlja na tjelesni rast i tjelesno zdravlje, na sve aspekte razvoja i dobrobiti djeteta, uključujući i emocionalno-socijalni razvoj i razvoj ličnosti, zahtijeva promjene u postojećem sustavu primarne pedijatrijske skrbi i osiguravanje nužnih pretpostavki za takav, kvalitetniji i učinkovitiji rad.
Projekt MZOS
HRV