Važnost fonetskih vježbi u poučavanju hrvatskoga kao drugoga i stranoga - Banković-Mandić, Ivančica (Array, 2007)
U izlaganju ćemo pokazati povijesni pregled održavanja fonetskih vježbi u učenju hrvatskog jezika kao stranog na Filozofskome fakultetu, njihov prestanak i pokušaj obnavljanja. Osvrnut ćemo se na korekciju izgovora u drugim školama i tečajevima hrvatskoga jezika kao J2 te na (ne)važnost fonetike u udžbenicima za strance. Usporedit ćemo situaciju u poučavanju drugih jezika kao J2 (engleskog, njemačkog, francuskog...). Iznijet ćemo i vlastita iskustva u održavanju fonetskih vježbi sa strancima. Pokazat ćemo dojmove s nastave i rezultate ankete o korisnosti i potrebi fonetskih vježbi u poučavanju hrvatskog kao J2. Također, prikazat ćemo i rezultate ankete provedene među lektorima o fonetskim poteškoćama s kojima se susreću na jezičnim vježbama i nemogućnostima njihovog rješavanja.