Socijalna sigurnost i obiteljske mreže u urbanom naselju - Rubić, Tihana (2006)
Radom autorica prikazuje rezultate terenskog etnološkog istraživanja provedenog u urbanom novozagrebačkom naselju Travno, u sklopu međunarodnog znanstvenoistraživačkog projekta KASS, na temu obitelji i socijalne sigurnosti. Naglasak je stavljen na mreže društvenosti unutar naselja, čiji važan dio predstavlja obiteljska međugeneracijska pomoć, koja se dnevno odvija u naselju. Pritom blizina kućanstava predstavlja ključan preduvijet za realizaciju tog oblika društvene interakcije, u velikoj mjeri instrumentalne naravi, inicirane nužnošću (briga o djeci, briga o starijima). Obiteljski odnosi unutar proučavanog naselja, dakle, podjednako su emocionalni i instrumentalni.
Projekt MZOS
ENG