Utjecaj čestotnosti fonema/grafema na ovladavanje hrvatskom pravopisnom normom - Alerić, Marko; Bekavac, Božo; Gazdić-Alerić, Tamara (2007)
U istraživanju se navode dosadašnji postupci utvrđivanja učestalosti pojavljivanja fonema/grafema u hrvatskome standardnom jeziku, a zatim se prikazuje postupak utvrđivanja njihove učestalosti uz pomoć suvremene računalnojezikoslovne metodologije. Učestalost pojavljivanja fonema/grafema utvrđuje se na jednomilijunskom korpusu oblikovanom tako da strukturom odražava omjere određene u Hrvatskome nacionalnom korusu (HNK). Obrađeni korpus čine suvremeni tekstovi od kojih je 60% tekstova iz jednog dnevnika, 35% proznih tekstova i 5% tekstova iz jednog tjednika. Nakon određivanja učestalosti pojavljivanja fonema/grafema u hrvatskome jeziku određuju se najčešća odstupanja prilikom pisanja grafema u hrvatskome standardnom jeziku, na temelju osnovnoškolskih i srednjoškolskih učeničkih školskih zadaća. Na temelju utvrđenih odstupanja u učeničkim školskim zadaćama te podataka o učestalosti pojavljivanja fonema/grafema u hrvatskome jeziku, predlažu se nove metode i postupci u poučavanju pravopisnih pravila koji bi mogli pridonijeti boljem ovladavanju hrvatske pravopisne norme.
Projekt MZOS
HRV