Likovna egzegeza Kristove Muke u djelima slikarske obitelji Bassano od Istre do Kotora - Cvetnić, Sanja (Array, 2006)
U pregledu djela pasionske tematike koja pripadaju različitim pripadnicima obitelji dal Ponte, (druga polovina XVI. i prva desetljeća XVII. stoljeća), poznatijima po gradu Bassano del Grappa u Venetu kao obitelj Bassano, Kristova se muka i žrtva mogu pratiti od Molitve na Maslinskoj gori (Getsemanskom vrtu) preko Raspeća do Anđeoske Piet&agrave ; ; (Anđeli oplakuju mrtvoga Krista) i Nevjere sv. Tome. Protagonisti venecijanskoga manirizma – Jacopo i njegovi sinovi Leandro i Francesco dal Ponte, čija su djela ili invencije uglavnom zastupljene – stigla su na jadransku obalu i kao izvorne narudžbe i kao kasnije nabavke, a ona u zbirkama u kontinentalnoj Hrvatskoj kupljena su u XIX. i XX. stoljeću. Nizu se pridružuju i radionička djela, te djela brojnih sljedbenika i kopista. Sačuvane su u privatnim zbirkama, sakralnim građevinama, crkvenim zbirkama i u muzejima, a sučeljene i promotrene u ikonografskom slijedu ne otkrivaju samo likovnu naraciju novozavjetnih tekstova, nego i njegovo osobito tumačenje, obilježeno tridentskim programom i novim vjerskim žarom Rimokatoličke crkve.