Krležino viđenje Freuda - Matijašević, Željka (Array, 2007)
U članku se analizira Krležino tumačenje Freudove psihoanalize, odnosno opći kontekst u kojem je politička ljevica recipirala psihoanalizu, uključujići Cesarčevu kritiku Freudova učenja kao i pozitivan stav prema Adlerovoj individualnoj psihologiji. Autorica također ističe da je Krležina antropologija vrlo bliska Freudovim idejama, usprkos Krležinu strogom odbijanju Freudove psihoanalize.