Implementacija informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovni sustav RH: dosezi i mogućnosti s naglaskom na e-learning - Vuksanović, Irena; Zovko-Cihlar, Branka; Boras, Damir (2007)
Obrazovanje te procesi vezani uz njega, tržište znanja i konkurentnost, danas su prepoznati na globalnoj razini. Informacijsko komunikacijska tehnologija nudi nove mogućnosti za unapređenje postojećeg sustava obrazovanja. Hrvatska je još u početnim fazama glede uvođenja informacijsko komunikacijske tehnologije u širu uporabu. Metoda učenja na daljinu donosi brojne mogućnosti u svakodnevnoj organizaciji obrazovnog procesa od gotovo, vremenski i prostorno, neograničenih mogućnosti komuniciranja do načina učenja. Pri tome je važno pronaći najbolji način primjene novih metoda te ih adekvatno, sukladno uvjetima i potrebama, inkorporirati u obrazovni sustav. Problemi oko odvijanja nastave u ruralnim i perifernim područjima Hrvatske mogli bi se riješiti uz korištenje informacijsko komunikacijske tehnologije za obrazovanje na daljinu .Tim više što je pokrivenost GSM i UMTS signalima u RH vrlo velika, naime, pokrivenost GSM mrežom obuhvaća više od 98% stanovništva.U razvijenim je zemljama e-learning uobičajeni način uporabe ICT-a već duži period za različite usluge i modele učenja. Međutim za sustavnu implementaciju e-learninga u Hrvatskoj velike su zapreke još uvijek: nepostojanje strateških odrednica, neprilagođena legislativa, nestrukturirani izvori financiranja te nedovoljni ljudski resursi u sustavu podrške e-učenja.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV