Oblikovanje edukativnog multimedijskog sadržaja u mrežnom okruženju - Mateljan, Vladimir (Array, 2007)
Tehnološke promjene i nove informacijske tehnologije od nastavnika, uz poznavanje građe koja se izlaže traže kreativnost, znanja i vještine oblikovanja nastave suvremenim računalnim multimedijalnim alatima. Slično kao i klasična, dobro oblikovana multimedijska nastavna jedinica podijeljena je u nekoliko etapa (npr. uvod, obrada, vrednovanje). Edukativni multimedijski sadržaj, bez obzira o kojoj etapi se radilo, trebao bi biti oblikovan prema određenim pravilima, sukladno suvremenoj teoriji kognitivnog opterećenja. Nastavnici i ostali koji sudjeluju u izradi multimedijskih sadržaja, trebali bi poznavati ta pravila, s ciljem izrade što efikasnijeg i kvalitetnijeg multimedijskog sadržaja. U radu će biti prikazano nekoliko tehnika oblikovanja edukacijskog sadržaja, prema načelima teorije kognitivnog opterećenja, a koji utječu na brže i bolje učenje u mrežnom multimedijskom okruženju.