Sigurnost, obrazovanje i znanost - Flego, Gvozden (Array, 2007)
S obzirom na značaj znanosti za ravitak "društve temeljenog na znanju", svaka sredina koja se želi razvijati naći će dovoljno političke volje i mudrosti za ubrzani razvoj znanosti. S jedne je strane primjer Slovenije poučan za preusmjeravanje dijela proračuna za sigurnost u obrazovanje, a s druge nedovoljni angažman hrvatske znanstvene zajednice upućuje na potrebno sinergičnio djelovanje, u tijesnoj suradnji akademije i državne uprave.