Nacionalni identitet kao jezični identitet - Pavlić, Goran (Array, 2007)
Suvremeni proučavatelji nacija i nacionalzama suglasni su oko naravi tih koncepata. Radi se o socijalnim, odnosno političkim konstruktima. Jacques Ranciere, nasuprot cijeloj politološkoj tradiciji, tvrdi kako politička relacija omogućuje da se misli politički subjekt, a ne obratno. Utoliko, nacionalizam kao konstrukt omogućuje naciju. Eventualni empirijski supstrat je tek legitimacija post festum. U tom smislu, rad izlaže ulogu jezika kao konstitucionalnog polazišta u konstrukciji nacije.