Kulturni modeli i motivacija frazema - Stanojević, Mateusz-Milan (Array, 2007)
Kognitivna lingvistika smatra da su kulturni modeli jedan od značajnih činitelja motivacije frazema, što povlači da frazemi omogućavaju rekonstrukciju kulturom određene jezične slike svijeta, tj. kulturnih identiteta. Cilj je ovog rada proslijediti kulturne modele koji se javljaju kod frazema sa sastavnicom « oko» u engleskom, hrvatskom i poljskom jeziku. Na temelju istraživanja predložit ćemo teorijski model analize kulturnih modela.