O conexiune între folclorul literar românesc şi cel croat - Olujić, Ivana (2006)
Folclorul literar, ca parte a culturii populare, este fără îndoială unul dintre cele mai importante indicatoare ale identităţii unui popor, dar şi ale apartenenţei lui la un anumit cerc cultural. Cu toate că nu se află într-un contact direct, poporul român şi cel croat au mai multe puncte comune, îndeosebi din punct de vedere istoric şi cultural, ceea ce se reflectă şi în folclorul literar. Comunicarea va încerca să ilustreze acest fapt printr-o comparaţie din mai multe puncte de vedere a unei opere fundamentale din folclorul literar românesc – Mioriţa – cu o specie proprie literaturii croate de provenienţă orală – bugarštica, cântec cu vers lung – în special Balada despre Marko Kraljević şi fratele lui, Andrijaš (Balada o Marku Kraljeviću i bratu mu Andrijašu) subliniind suprapunerea epicului şi liricului, atmosfera şi motivele comune ale celor două balade. Ambele creaţii ocupă un loc aparte, semnificativ în literatura naţională, nu numai ca o transmitere a emoţiilor profunde, ci şi ca o expresie specifică a spiritualităţii poporului.
Projekt MZOS
OTHER