'Pale sam na svijetu' u prijevodu Ivana Esiha i promjene u hrvatskome standardnom jeziku - Alerić, Marko (Array, 2009)
U radu se uspoređuju različita izdanja poznate pripovijetke 'Pale sam na svijetu', koja je sva na hrvatski jezik preveo Ivan Esih, i uočavaju razlike do kojih dolazi na području gramatičke i pravopisne norme. Nastoji se potvrditi prihvatljivost takvih prijevoda u proučavanju promjena u standardnim idiomima i pokazuju najvažnije promjene do kojih je došlo na razini gramatičke i pravopisne norme hrvatskoga standardnog jezika.