Fotografija u virtualnim enciklopedijama - razrada kriterija evaluacije internetskih sadržaja - Jecić, Zdenko; Boras, Damir (2006)
U radu je razrađen postupak procjene pouzdanosti virtualnih enciklopedija. Uz uobičajene anketne upitnike za evaluaciju internetskih sadržaja općeg tipa, oblikovani su dodatni, posebni kriteriji zasnovani na leksikografskim karakteristikama. Postupak je iskušan na četiri virtualna leksikona fotografije, pri čemu su se posebni kriteriji pokazali znatno prikladniji za njihovu evaluaciju. // Autori na temelju znanstvene analize, a to je i znanstveni doprinos članka, zaključuju da pri evaluaciji internetskih leksikografskih izdanja uobičajeni upitnik daje nedovoljno diferencirane i jasne podatke o pouzdanosti i leksikografskoj korektnosti tih djela. Kako se je primjena posebno oblikovanih kriterija pokazala uspješnom u kvalitetnoj evaluaciji takvih djela, predlaže se njihova primjena, uz moguću daljnju razradu.
Projekt MZOS
HRV