Što je učinkovita zajednica? - Ajduković, Dean (2006)
O zajednici možemo govoriti kao o skupu ljudi sa zajedničkim interesima koji žive na određenom području i u međusobnim su odnosima, interakciji koje bitno i neposredno utječu na život pojedinca, obitelji i zajednice u cjelini. Posjedovanje zajedničkih ciljeva, normi ponašanja i međusobnih odnosa stvara osjećaj pripadnosti zajednici. Povezujući faktori mogu biti jedinstveni prostor, zajednička povijest, zajednički socijalni, ekonomski ili politički interesi ili etnička pripadnost. Jedan od glavnih razjedinjujućih faktora jest povijest sukoba među grupama u zajednici i podjele koje proizlaze iz njega i drugih suprotstavljenih interesa. Ključno je pitanje učinkovite zajednice ima li ona mehanizme za usuglašavanje suprotstavljenih interesa koji će pridonijeti zadovoljenu potreba i sniziti troškove njihova zadovoljavanja ili će pak pridonijeti blokiranju njihova rješavanja ili povećavanju troškova. Učinkovito funkcioniranje zajednice najbolje se očituje u socijalnim odnosima koji omogućuju zadovoljavanje zajedničkih potreba ljudi i grupa koje u njoj žive uz što manje troška i napora. Ključan je pojam koji se naziva socijalni kapital. Socijalni kapital uključuje tri aspekta: (1) povjerenje koje se odnosi na načelnu spremnost na suradnju s drugim članovima zajednice, (2) povezanost za koje je potrebno povjerenje da niti jedna uključena strane neće od te suradnje trpjeti štetu ili biti neravnopravno tretirana i (3) pridržavanje normi ponašanja koje se odražava u uvjerenju da isto čine i drugi. Interakcija ovih triju aspekata se očituje u nepisanim pravilima da svi članovi zajednice, a koji se ne moraju dobro poznavati, imaju koristi od udruživanja i pridržavanja normi koje se temelji na uzajamnom povjerenju. U takvoj zajednici će se ljudi osjećati sigurno, prihvaćeno, moći će se jedni na druge osloniti, bit će emocionalno vezani za zajednicu, te će biti spremni raditi za njeno opće dobro. Naprotiv, u sredini u kojoj većina članova zajednice nema povjerenja u druge članove i ne poštuje normu reciprociteta (uzvraćanja usluga), suradnja s neznancima nosi prevelike rizike, pa se odnosi moraju formalno regulirati (npr. propisima, ugovorima), što usporava odvijanje svakodnevnih procesa i povećava njihovu cijenu. Važni elementi za jačanje socijalnog kapitala su obrazovanje, djelotvoran pravni sustav, te djelotvorna i pravedna vlast.
Projekt MZOS
HRV