Ljudmila Petruševskaja: bajkovno u postmodernizmu - Lugarić, Danijela (Array, 2007)
Postmodernistička se ruska književnost, poigravajući se tradicijom, uključila u projekt demitologizacije kulturnoga nasljeđa i – uviđajući diskontinuitet kolektivne istine, znanja i spoznaje – preispisivanja vlastite povijesti. Ljudmila Petruševskaja se na prijelomu 20. u 21. stoljeće igrom bajkom uključila u navedene trendovske struje suvremene ruske književnosti. Proanaliziravši koje je elemente bajke ruska spisateljica u svojim narativima izmijenila, u radu se zaključuje da je iskoristila naslijeđeni kulturni imaginarij kako bi, kontekstualizirajući ga u svakodnevicu, očudila kolektivno znanje i apsolut kolektivne istine.