Stabilnost vremena jednostavne senzomotorne reakcije - Kolesarić, Vladimir (Array, 2006)
Bitna značajka zavisne varijable, koja izravno utječe na njezinu valjanost, jest njezina stabilnost u vremenu. Stabilnost znači da se pri ponovljenim mjerenjima zavisne varijable u podjednakim uvjetima mjerenja dobivaju jednaki ili prihvatljivo slični rezultati. Vrijeme jednostavne senzomotorne reakcije (VJSR) je jedna od najčešćih zavisnih varijabli u psihologijskim mjerenjima, pa je stoga važno znati koje sve varijable, mimo nezavisne, utječu ili mogu utjecati na rezultate mjerenja VJSR. Poznavanje tih varijabli omogućuje da se one u eksperimentu eliminiraju ili drže konstantnim ili na neki drugi način kontroliraju. Neke od tih varijabli su poznate, poput cirkadijurnog ritma, podražajnog konteksta, usmjeravanja ispitanika pomoću upute na motornu ili senzornu strategiju pri mjerenju, vrijeme između upozorenja i zadavanja podražaja, način zadavanja podražaja (blokovi podražaja istog intenziteta ili po slučaju raspoređeni podražaji različitog intenziteta). Temeljno pitanje postavljeno u ovom metodološkom istraživanju jest: kakva će biti stabilnost odnosno kolebanje rezultata tijekom određenih vremenskih perioda pri mjerenju u kojemu su kontrolirane poznate varijable koje djeluju na VJSR i pri kojemu se ne uvodi nikakva posebna nezavisna varijabla. Kolebanja mogu odgovarati slučajnim varijacijama ili mogu pokazivati neke pravilnost koje, možda, mogu otkriti varijable koje su ih uzrokovale. Odnosno, rezultati mogu upućivati na zaključak da VJSR nije dovoljno stabilna varijabla pa se pri njezinom mjerenju u prisutnosti nezavisne varijable ne bi s dovoljno velikom vjerojatnošću moglo zaključivati o utjecaju nezavisne varijable. Ispitanici su na mjerenje dolazili svaki put u isto doba dana. Mjerenje je uključivalo tri različita intenziteta vidnih podražaja. Korištene su tri dužine pripremnih intervala ravnomjerno kombinirane s pojedinom intenzitetnom razinom. U pojedinom mjerenju ispitanici su trebali reagirati na 162 podražaja u tri seanse između kojih je bio kratki odmor. Svaki ispitanik sudjelovao je u 15 opisanih blokova mjerenja. Rezultati su kontinuirano praćeni kako bi se ustanovilo postoje li slučajne ili sustavne varijacije u vremenu reagiranja. Interpretacija o stabilnosti vremena jednostavne senzomotorne reakcije zasniva se analiziranim varijacijama.