Odnos nacionalnog i europskog identiteta ovisno o operacionalizaciji konstrukata - Kamenov, Željka; Jelić, Margareta; Huić, Aleksandra Franceško, Mirjana; Mihić, Vladimir (2005)
Konstrukt europskog identiteta postaje u kontekstu europskih integracija sve popularniji u istraživanjima društvenih znanosti, a socijalni psiholozi prvenstveno su zainteresirani za njegovu konceptualizaciju i pitanje njegovog odnosa s nacionalnim identitetom. Rezultati dosadašnjih istraživanja ovise o tome kako su ove dimenzije mjerene ili manipulirane te to utječe na zaključivanje o socijalnom identitetu. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati je li moguće paralelno egzistiranje nacionalnog i europskog identiteta, ili su oni međusobno isključivi te ovisi li njihov međusobni odnos o njihovoj konceptualizaciji i operacionalizaciji. U istraživanju su sudjelovali građani dvije europske zemlje koje još nisu članice Europske Unije - Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Ispitivanje je obuhvatilo po 400 sudionika iz Zagreba i Novog Sada, oba spola, u dobi od 15 do 46 godina. Primijenjeno je nekoliko različitih instrumenata za ispitivanje istih konstrukata: Skala nacionalnog identiteta (Cinnirella, 1997), Skala europskog identiteta (Cinnirella, 1997), Skala nacionalnog identiteta - NAIT (Čorkalo i Kamenov, 1998), Skala stavova prema europskim integracijama – STEIN (Franceško i sur., 2003). Rezultati upućuju na ortogonalni odnos nacionalnog i europskog identiteta mjerenih Cinnirelinim skalama, te umjereno negativnu povezanost kad su isti konstrukti mjereni NAITom i STEINom. Ovaj posljednji rezultat potvrđuje hipotezu da europski identitet i stav prema europskim integracijama nisu isti konstrukt. Stav prema europskim integracijama (mjeren skalom STEIN) pokazao se kao složena varijabla, te su razlike između poduzoraka hrvatske i srpske nacionalnosti vidljive na komponentama « ; proeuropska orijentacija” i « ; konativna komponenta” , na kojima sudionici iz Novog Sada imaju nešto više rezultate. S druge strane, sudionici iz oba uzorka s visoko izraženim nacionalnim identitetom skloniji su ujedinjenu Europu doživjeti kao prijetnju svom nacionalnom identitetu te im je europski identitet nisko izražen.
Projekt MZOS
HRV