Idealne i ostvarene rodne uloge žena i muškaraca - Jugović, Ivana; Kamenov, Željka (2005)
Namjera ovog rada je istražiti percepciju rodnih uloga u hrvatskom društvu. Naglašena je distinkcija između idealnih rodnih uloga, ispitanih pomoću stavova o rodnim ulogama, te aktualiziranih rodnih uloga. Idealne rodne uloge su definirane kao uvjerenja koja odražavaju preferencije i želje vezane uz rodnu jednakost, a ostvarene rodne uloge kao ponašanja, obveze, prava i mogućnosti žena i muškaraca koja reflektiraju njihov osobni doživljaj rodne (ne)jednakosti u svakodnevnom životu. Istraživanje je provedeno na području grada Zagreba na uzorku od 703 odrasle osobe, 373 žene i 330 muškaraca, u dobi od 20 do 84 godine. Primijenjene su Skale idealnih i ostvarenih rodnih uloga koje su nastale modifikacijom Skale egalitarnosti rodnih uloga (Beere i sur., 1984). Problemi koji će se elaborirati u ovom radu su: razlikuju li se stavovi o rodnim ulogama i ostvarene uloge te razlikuju li se žene i muškarci na tim mjerama rodnih uloga. Rezultati pokazuju da postoji diskrepancija između stavova o rodnim ulogama i ostvarenih uloga kod žena i muškaraca. Na deklarativnoj razini prihvaćaju se umjereno egalitarni rodni odnosi, a kada su u pitanju uloge koje se ostvaruju u svakodnevnom životu, situacija je znatno tradicionalnija. Analiza stavova pokazala je da žene više podupiru rodnu jednakost nego muškarci. U nekim aspektima ostvarenih rodnih uloga uočava se razlika između žena i muškaraca, dok je u nekima nema. U raspravi će se također propitati problemi stereotipiziranja, rodne diskriminacije i seksizma u međuljudskim odnosima, roditeljskoj i partnerskoj ulozi te u obrazovnoj i profesionalnoj sferi života.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV