Evaluacija psihoterapije klijenata s iskustvom ratne traume: metodološki i klinički aspekti - Pantić, Zdenka (Array, 2005)
U okviru longitudinalne studije evaluirani su učinci psihoterapije klijenata s iskustvom ratne traume. U istraživanje je uključeno 527 klijenata iz tri zemlje koji su ispitani na početku tretmana, te nakon 3 i 12 mjeseci. Glavni cilj studije bio je ispitati promjene simptoma kod klijenata uključenih u neki oblik formalne psihoterapije, te utvrditi faktore povezane s veličinom promjene, kao i motive i očekivanja od terapije. Ispitane su sociodemografske varijable, te razina i vrsta traumatskog iskustva, a kao mjere posljedica i prilagodbe korišteni su instrumenti za mjerenje posttraumatskog stresnog poremećaja (mjere samoprocjene, te strukturirani klinički intervju), 9 dimenzija opće psihopatologije, kvaliteta života, osobine ličnosti, percipirano socijalno priznanje, očekivana sekundarna dobit, strategije suočavanja, motivi i očekivanja od terapije, cijena i struktura provedenih terapijskih intervencija, odnos klijenta i terapeuta, te za izbjeglice aktualne izvore stresa u izbjeglištvu. Rezultati ukazuju na visoki stupanj simptoma i desetak godina nakon primarne traume, osobito na uzorku ratnih veterana, kao i na brojne slučajeve dugotrajne izloženosti traumatskom iskustvu. Smanjenje simptoma registrirano je na uzorku izbjeglica i civilnih žrtava, dok su promjene kod veterana minimalne. Isto tako najveće promjene registrirane su u početna tri mjeseca tretmana. Preliminarni rezultati pokazuju da su važni prediktori razine prilagodbe na početku tretmana vezani uz kvalitetu odnosa između klijenta i terapeuta, psihosocijalni kontekst u kojemu se odvija terapija, početna očekivanja klijenata, osobine ličnosti, osnovne oblike suočavanja, opću kvalitetu života, te klijentovu percepciju uvažavanja njihova stradanje od strane socijalne okoline. Predikcija promjena tijekom tretmana znatno je manje efikasna, pri čemu autori naglašavaju važnost karakteristika posttraumatske okoline na efikasnost tretmana.