Kako procjenjujemo vlastitu inteligenciju?: Povezanost stvarne inteligencije, procijenjene inteligencije i potrebe za spoznajom - Vranić, Andrea (Array, 2005)
Istraživanja procjene vlastite inteligencije gotovo univerzalno pokazuju da muškarci daju više procjene svoje inteligencije od žena. Osim toga, neovisno o spolu ispitanici procjenjuju inteligenciju svojih očeva višom od inteligencije njihovih majki. Istraživanja povezanosti samoprocijenjene i « stvarne» , tj. izmjerene, inteligencije upućuju na njihovu nisku do umjerenu povezanost pri čemu se najjasniji rezultati odnose na povezanost procijenjene i stvarne spacijalne inteligencije. Među istraživanim mjerama samoprocjene pokazuje se da Potreba za spoznajom ima pozitivnu povezanost s mjerama inteligencije. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos samoprocijenjene i izmjerene inteligencije na uzorku hrvatskih srednjoškolaca te utvrditi njihovu povezanost s rezultatom na skali Potrebe za spoznajom uz pretpostavku da će samoprocijenjena inteligencija biti više povezana s potrebom za spoznajom, nego s izmjerenom inteligencijom. Uz to, provjerili smo hipotezu o razlici u procjeni inteligencije između muških i ženskih sudionika te procjeni inteligencije njihovih majki i očeva.