Nove informacijsko-komunikacijske tehnologije i ljudska prava - Božić, Jasmina (2006)
Informacijsko-komunikacijske tehnologije predstavljaju pred sustave zaštite ljudskih prava nove izazove: transnacionalna narav IKT-a onemogućuje provođenje nekih nacionalnih zakona o ljudskim pravima ; anonimnošću i decentralizacijom IKT onemogućuju određivanje počinitelja i žrtve pri kršenju nekih ljudskih prava ; posredstvom IKT-a nastaju nova prava te se postavlja pitanje njihove uključenosti u tradicionalne kategorije ljudskih prava. S druge strane, IKT smanjuju mogućnosti prikrivanja kršenja ljudskih prava, te omogućuju ne samo online pristup vladinim službama ili elektronsku komunikaciju s predstavnicima vlasti, nego, također decentralizaciju moći i distribuciju znanja pojedincima, a nositelj ljudskih prava je u konačnoj analizi uvijek pojedinac.
Projekt MZOS
HRV