Demokratski nadzor pristupnih pregovora s Europskom unijom i uloga civilnog društva - Božić, Jasmina (2006)
U glavnim crtama razmatra se razvoj sustava zaštite temeljnih prava Europske unije u jurisprudenciji Europskog suda pravde i inicijativama drugih institucija Unije, potom se poredbenom analizom motre pristupi i razina zaštite ljudskih prava u sklopu Vijeća Europe i EU, te se procjenjuje nepobitni potencijal procesa pristupanja Uniji za unaprjeđenje stanja ljudskih prava u državama kandidatkinjama, odnosno njegova dosadašnja realizacija. Budući da supranacionalni karakter Unije predstavlja mogućnosti kao i prijetnje u odnosu na nacionalne demokracije i ostvarenu razinu zaštite ljudskih prava, a ekonomski kriteriji pristupanja u praksi nose prioritet nad političkima, iznose se prijedlozi unaprjeđenja demokratskog nadzora pristupnih pregovora i upozorava na odgovornosti civilnog društva u tom kontekstu.