Barokni petrarkizam u hrvatskoj književnosti - Fališevac, Dunja (2006)
U radu se – polazeći od činjenice da je petrarkizam bio vrlo proširen u dubrovačkom segmentu hrvatske renesansne književnosti te vrlo lako prešao u 17., barokno stoljeće – analiziraju elementi petrarkističkog diskursa u reprezentativnim žanrovima hrvatske barokne književnosti: u epu, pastorali, melodrami, libretističkoj drami, religioznoj poemi, ljubavnoj lirici i u parodičkoj ljubavnoj poemi. Za svaki se pojedini žanr nastoji pokazati kakve je prefunkcionalizacije petrarkistički diskurs u njemu doživljavao, koliko je izgubio od svojeg primarnog etosa i kakvim je inovativnim bilo poetičkim bilo estetičkim bilo ideološkim i svjetonazorskim koncepcijama služio.
Projekt MZOS
HRV