Barokowy petrarkizm w literaturze chorwackiej - Fališevac, Dunja (2005)
Polazeći od minimalističkog shvaćanja pojma petrarkizam, u radu se analiziraju elementi tog diskursa u 17. stoljeću, u reprezentativnim žanrovima hrvatske barokne književnosti: u epu, pastorali, melodrami, libretističkoj drami, religioznoj poemi, ljubavnoj lirici i u parodičkoj ljubavnoj poemi te se za svaki pojedini žanr nastoji pokazati kakve je prefunkcionalizacije petrarkistički diskurs u njemu doživljavao, koliko je izgubio od svojeg primarnog etosa i kakvim je inovativnim bilo poetičkim bilo estetičkim bilo ideološkim i svjetonazorskim koncepcijama služio.
Projekt MZOS
HRV