Stigmatiziraju li zdravstveni djelatnici psihijatrijske bolesnike? - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2006)
Psihijatrijski bolesnici, osim poteškoća vezanih za svoje primarnu bolest, suočeni su i s poteškoćama koje proizlaze iz njihove stigmatizacije u sredini u kojoj žive. Stigmatizacija dovodi do sniženja samopoštovanja te do osjećaja izolacije, usamljenosti i diskriminacije, što dodatno otežava liječenje primarne bolesti. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti stavove zdravstvenih djelatnika prema psihijatrijskim bolesnicima te razinu socijalne distance koju stručnjaci prema njima iskazuju. Istraživanjem smo se trudili obuhvatiti sve zdravstvene djelatnike s kojima osoba stupi u kontakt nakon što se odluči potražiti stručnu pomoć: liječnike obiteljske medicine, medicinske sestre u općim ambulantama, psihijatre, medicinske sestre u psihijatrijskim ambulantama i farmaceute. Prethodnim smo istraživanjem (provedenim 2003.) obuhvatili stavove opće populacije. Rezultati pokazuju da se zdravstveni djelatnici ne razlikuju prema stupnju socijalne distance – s psihijatrijskim bolesnicima ljudi ne žele ulaziti u bliže socijalne odnose (prijateljske, rodbinske). Psihijatrijski bolesnici kod svih izazivaju suosjećanje i sažaljenje, ponekad i strah. Provedeno je istraživanje sukladno je nalazima iz literature koji govore da je za uspješno provođenje anti-stigma programa nužno povećati svijest zdravstvenih djelatnika o vlastitim predrasudama i stupnju stigmatizacije osoba sa psihijatrijskom bolešću.