Povezanost perfekcionizma s depresivnošću i anksioznošću - Lauri Korajlija, Anita (Array, 2005)
Dvoprocesni model perfekcionizma pretpostavlja da perfekcionizam ima pozitivne i negativne aspekte gdje se prvi odnose na postavljanje visokih standarda i ciljeva, a drugi na sumnju u vlastite postupke, samokritičnost, percepciju visokih roditeljskih očekivanja i njihovu kritičnost, odnosno na izrazitu zabrinutost zbog procjene. Istraživanja perfekcionizma su bila usmjerena na njegove negativne posljedice, posebno na povezanost s psihičkim poremećajima i moguće shvaćanje perfekcionizma kao čimbenka ranjivosti za veliki broj psihičkih poteškoća. Cilj istraživanja bio je procijeniti način na koji je perfekcionizam (pozitivan i negativan) povezan s depresivnošću i anksioznošću. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku od 124 sudionika podijeljena u 3 skupine: skupina klinički depresivnih sudionika, skupina klinički anksioznih sudionika i usporedna skupina. U istraživanju su primjenjeni sljedeći mjerni instrumenti: Beckova ljestvica depresivnosti, Upitnik stanja-osobine anksioznosti, Upitnik atribucijskog stila te Ljestvica pozitivnog i negativnog perfekcionizma. Dobiveni rezultati pokazuju da je negativni perfekcionizma izravno povezan s anksioznošću, a neizravno (preko anksioznosti kao moderator varijablom) s depresivnošću. Drugim rječima sam negativni perfekcionizam može se smatrati dobrim prediktorom izražnosti anksioznosti, dok se kao dobar prediktor izraženosti depresivnosti može koristiti samo u kombinaciji s izraženom anksioznosti kao crtom ličnosti. Budući da pozitivan perfekcionizam nije povezan s anksioznošću ni s depresivnošću on se može smatrati poželjnom osobinom.