Vojna krajina u hrvatskom identitetu - Holjevac, Željko (Array, 2006)
Na temelju analize elementarnog pojmovlja (krajina, granica, reliquiae reliquiarum, antemurale christianitatis, terra deserta, membra disjuncta, krvava haljina, kućna zadruga, Triplex Confinium, kordon i dr.) koje i danas izravno ili neizravno asocira na vojnokrajišku baštinu, iako ne uvijek i isključivo samo na nju, autor zaključuje da je Vojna krajina ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj baštini, identitetu i kolektivnoj memoriji, mnogo dublji nego što bi se iz perspektive suvremene svakodnevice ponekad moglo i pomisliti.